X
SKB-LOGO

Veel gestelde vragen

Gedrag
Verzorging
Zindelijk maken
Lichaamstaal
29 maart 2014 door Maryo

Gedrag

Mijn konijn rent vaak rondjes om mijn voeten. Wat betekent dit?

Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.

Mijn vrouwtjeskonijn plukt allemaal haar uit haar vacht en legt dat in het stro. Waarom doet ze dat?

Je konijn kan schijnzwanger zijn. Vrouwtjes worden vaak schijnzwanger. Dit gaat vanzelf over na een paar weken, soms al na een paar dagen. Vrouwtjes die schijnzwanger zijn kunnen zich erg chagrijnig gaan gedragen. Het beste kun je haar in deze periode zoveel mogelijk met rust laten en ook haar 'nest' niet verschonen.

Ik heb twee vrouwtjes maar ze rijden op elkaar. Zijn ze lesbisch?

Rijden doen konijnen niet alleen uit seksuele drang, maar het is de konijnenmanier om te bepalen wie de baas is. Alle konijnen rijden om die reden op elkaar, vrouwtjes en mannetjes, ook als ze gecastreerd zijn.

Heeft mijn konijn een maatje nodig als ik veel met hem speel?

Konijnen zijn erg sociale dieren, in het wild leven ze in groepen, en binnen die groepen in paartjes. Een konijn dat binnenshuis woont heeft gezelschap van het gezin. Toch is dan een maatje beter, omdat jij nooit een soortgenoot kunt vervangen. Jij wast je konijn niet met je tong, jij ligt niet urenlang samen te rusten en jij ligt ook niet samen relaxed op hooi te kauwen. Dus ook een binnenkonijn kan beter een soortgenoot als maatje hebben, enkele uitzonderingen daargelaten.
Een konijn dat buiten woont heeft beslist altijd een maatje nodig. Konijnen die in hun eentje in de achtertuin wonen zullen vereenzamen, de mooiste ren of de grootste tuin kan niet tegen het gezelschap van een soortgenoot op.

Mijn konijntje springt heel graag op mijn schoot, maar dan begint ze in mijn kleren te graven. Waarom doet ze dat?

Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Zorg dat je konijn veel kan graven als ze los rondloopt. Je kunt daarvoor een stukje oud tapijt op de grond neerleggen, of een handdoek. Als ze het leuk vindt om daarin te graven moet je wel opletten dat ze er niet van eet, want dan zou ze een verstopping kunnen krijgen.
Je kunt ook een opgevouwen krant geven om in te graven, maar ook daar mag ze niet veel van eten.