X
SKB-LOGO

Nieuws

Avond Voor Konijnen
AVK fotos
AVK slides
30 september 2023 door

Avond Voor Konijnen

door Cynthia Pallandt

Het lijkt wel alsof die collegezaal bij iedere editie van de Avond voor Konijnen voller wordt! Veel bekende en ook nieuwe gezichten. Organisator Cynthia Pallandt opende het evenement met een welkomstpraatje en wat praktische mededelingen. Vervolgens hoorden we kort iets van Archaeopteryx, de mede-organisator die ook voor ruim 20 aanmeldingen van studenten had gezorgd.

En toen kwam toch het moment dat Caitlin Ooms in het diepe werd gegooid, ze gaf namelijk haar eerste lezing ooit! Een primeur dus, bij de Avond voor Konijnen. Maar haar verhaal stond ijzersterk, ze kon ons vertellen hoe halfwildjes van tamme konijnen verschillen qua uiterlijk, gedrag en behoeftes. Daarnaast nam ze ons mee in het proces dat ze heeft doorlopen met de halfwilde konijnen die zijn uitgezet in natuurgebieden. Er gaat behoorlijk veel voorbereiding in zitten, en is zeker niet iets waar mensen zelf mee moeten gaan experimenteren. Oh, en wist je dat halfwilde konijnen veel minder kieskeurig zijn in hun maatjes dan tamme konijnen? Bij Caitlin leven ze in een grote groep, terwijl het met tamme konijnen soms al een uitdaging is om een groep van 4 staande te houden.

Na lezing 1 was het tijd voor pauze. De worteltaartjes met konijnige versiering van cateraar Sin Carne waren weer snel uitverkocht. Ook kon men genieten van een broodje vegan kipkerrie of een kop soep. Er werd ook volop gesnuffeld en geshopt in de kraam van Bunnyflop, waar Sam Koopstra de avond van haar leven had tussen al die konijnenvrienden. Ten slotte was ook leesmateriaal in trek, met dank aan het promotieteam Denise Vogel en Indra Gesink. Het boek Konijnen adopteren en verzorgen was al snel uitverkocht, inclusief ter plekke gezette handtekening van Cynthia, en een hele doos vol informatieboekjes van Stichting KonijnenBelangen ging leeg.

Voldaan en nog volop in gesprek ging iedereen vervolgens weer terug de collegebanken in. Daar kondigde Cynthia de volgende spreker, Bernice Muntz, aan door te vragen wie er al eens naar de Konijnen Podcast had geluisterd. Er gingen zoveel handen omhoog, dat Bernice weinig introductie meer nodig bleek te hebben. Het voornaamste onderwerp van haar lezing was het zo stressloos mogelijk maken van een bezoekje aan de dierenarts. Maar er kwam veel méér voorbij. Zo zette ze ons aan het denken over manieren om contact te leggen met een konijn dat niet mensgericht is (of niet zo is gesocialiseerd). Ken je dat gevoel, dat je een situatie als konijnendeskundige 'hoort' op te kunnen lossen? We worden allemaal wel eens op de proef gesteld, maar bij het voorbeeld van Bernice kwam het in ieder geval uiteindelijk allemaal goed.

Dierenarts Fred van der Kolk, die inmiddels al zes keer het licht uit heeft gedaan bij de Avond voor Konijnen, was dit jaar buiten zijn comfortzone. Hij ging namelijk vertellen over gezondheidsgevaren die specifiek in opvangen (of andere plekken waar veel konijnen bij elkaar zitten) kunnen optreden. Daarbij richtte hij zich met name op de aandoeningen die dodelijk kunnen zijn, zoals E. Cuniculi en Myxomatose. Hoe uit de ziekte zich, hoe lang is de incubatietijd, is er een medicijn voor, is er een vaccin tegen, wat doe je als een konijn het krijgt en hoe bescherm je de andere konijnen ertegen? Het blijft knap hoe Fred over zulke zware onderwerpen op een luchtige manier kan vertellen, met afbeeldingen die iedereen aan het lachen maken. Maar over zijn boodschap bestaat geen twijfel, want die uit hij zonder er doekjes om te winden. Bijvoorbeeld: "Als je het niet nodig vindt om konijnen te vaccineren, moet je geen opvang beginnen." En zo is het.

De avond werd afgesloten met cadeautjes voor alle sprekers en voor de organisator, en een groepsfoto van hen allen die gemaakt werd door Youp van YA! Fotografie. Anna en hij hebben samen het hele evenement op de gevoelige plaat vastgelegd. Daarnaast zijn er opnames gemaakt van de eerste lezing en zullen de hand-outs van de andere lezingen worden gedeeld. En zo kunnen we nog lang nagenieten van deze succesvolle zevende editie van de Avond voor Konijnen.