X
SKB-LOGO

In de media

Persberichten
SnuffelAward 2014
Snuffelaward 2013
3 november 2015 door Maryo

Persberichten

Persbericht, 29 oktober 2015

NOVEMBER CHIPMAAND VOOR KONIJNEN

SKB start actie chippen van konijnen

November is sinds twee jaar door Stichting KonijnenBelangen (SKB) uitgeroepen tot maand van het konijn. Dit jaar staat November Konijnenmaand in het teken van het chippen van konijnen. SKB vindt het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.

Het chippen van konijnen is een efficiënte maatregel om weggelopen konijnen terug te vinden, malafide fokkers aan te pakken en het achterlaten (dumpen) van konijnen tegen te gaan. Daarnaast kan het helpen bij medische vraagstukken, zoals of een gevonden konijn de jaarlijkse vaccinatie heeft gehad. Om een konijn in Nederland te kunnen verzekeren, is de identificatiechip een vereiste. Er zijn al verschillende konijnenopvangen en asielen, waaronder Konijnenopvang Joy (Kolham, Groningen) en Dierenhulp Boskoop, die de eerste stappen hebben genomen om hun konijnen standaard van een chip te voorzien.

Veel mensen laten het idee om hun konijn te chippen varen wanneer ze horen dat dit zelden wordt gedaan en dat instanties zoals de dierenambulance meestal niet eens kijken of een konijn gechipt is. Konijneneigenaren en dierenorganisaties moeten zich ervan bewust worden dat chippen in het belang van het konijn is. Dierenartsen werken daarom van harte mee aan deze landelijke actie van SKB. Ook konijndeskundige dierenartsen in België zijn uitgenodigd om deel te nemen.

Op de site van SKB (www.konijnenbelangen.nl) is een lijst te vinden van dierenartsen die op verschillende manieren korting geven bij het chippen van konijnen wanneer dit in November Konijnenmaand wordt gedaan.


Persbericht, 20 oktober 2014

KINDERBOERDERIJ ’T BEESTENSPUL DEN HAAG WINT DE SNUFFELAWARD 2014
Stichting KonijnenBelangen (SKB) reikt voor zevende keer de SnuffelAward uit

Op zaterdag 25 oktober 2014 reikt Bernice Muntz, dierentrainer en bekend als auteur van ‘High Five met je konijn’ en ‘Het gelukkige konijn’ en oprichtster van de eerste Konijnenschool in Nederland,  namens Stichting KonijnenBelangen (SKB) de SnuffelAward uit aan  kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag. Bernice treedt hiermee in de voetsporen van Karen Soeters, Esther Ouwehand en Dafne Westerhof, die voorgaande jaren een SnuffelAward uitreikten. De SnuffelAward is de prijs voor de meest konijnvriendelijke kinderboerderij van alle kinderboerderijen die door de SKB zijn bezocht. Hiermee wil de SKB aandacht vragen voor de leefomstandigheden van konijnen op kinderboerderijen.

Voorbeeldfunctie
“Kinderboerderijen hebben een voorbeeldfunctie. Konijnen worden vaak nog  gehouden in te kleine hokken zonder maatje en speelgoed. Niet alleen op kinderboerderijen, maar ook bij particulieren. Door de uitreiking van de SnuffelAward wordt  aandacht gevraagd voor dit probleem”, aldus Ed van den Berg, voorzitter en mede-oprichter van de SKB.
Vrijwilligers van de SKB hebben het afgelopen jaar door het hele land diverse kinderboerderijen geïnspecteerd. Aan de hand van een vragenlijst worden de kinderboerderijen beoordeeld op verzorging, huisvesting, voeding en medische zorg. Uit alle ingevulde vragenlijsten wordt tenslotte een winnaar gekozen.
Dit jaar gaat de SnuffelAward dus naar kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag.

Grote happening
Belangstellenden zijn 25 oktober vanaf 12.00 uur van harte welkom op kinderboerderij
‘t Beestenspul, Tivolistraat in Den Haag. Het is de hele middag feest met o.a. schminken, knutselen en natuurlijk is het prachtige konijnenverblijf met de bewoners te bewonderen. Het is leuk als de kinderen als konijntje verkleed komen.